måndag 7 februari 2011

Biljardakademien - Fallbilder

Fanzinet Id 1984.

Ja första gången Fallbilder släpptes var det inte via något skivbolag, utan den följde med som bilaga till det skånska fanzinet Id. Så kunde det vara på den tiden. Vidare till låten och bandet.

Fallbilder är jazzpop i brist på bättre benämningar. Men samtidigt som jazzpop kanske inte är fullt beskrivande, är det åtminstone mycket sanning. Det som gör att den skiljer sig från annat i genren (där den verkligen inte kan kategoriseras in heller förstås) är att den trots sina pretentioner och de "kvasiintellektuella" (Kjell Häglunds egna ord) texterna, bibehåller en kärna av ren popessens som tordes vara oemotståndlig för alla musikaliskt begåvade eller för den delen bara intresserade människor. Biljardakademien förändrade aldrig världen, Sverige, eller för den delen ens Gotland kanske, men de flesta som hört just Fallbilder verkar vara eniga om att det är ett rent mästerverk vi har att göra med.

Bort från låten igen. Biljardakademiens inspelningar släpptes sedermera på kassettbolaget Enjoy, för att sen inte återupplivas förrän Bendi Records (i stort sett Enjoy fast ett par decennier senare) restaurerade dessa inspelningar och gav ut samlingsalbumet Gryningsfolk i Skymningsland 2007. Utöver Fallbilder innehåller skivan en smärre skara topplåtar som är väl värda att lyssna vidare på.

Biljardakademien - Fallbilder på Spotify

Inga kommentarer: